Blog 31.01.2019

European Spinning Group wint met HNST de Henry van de Velde Award voor ecodesign by OVAM

European Spinning Group wint met HNST de Henry van de Velde Award voor ecodesign by OVAM

European Spinning Group (ESG) produceert hoogwaardige textielgarens voor verschillende markten en toepassingen. Onder de naam 'ESG Green' brengt het garen op de markt dat werd geproduceerd met afgedankte jeans. "In een sector die vaak nog een klassiek, conservatief imago heeft, vinden we het van groot belang om aandacht te hebben voor innovatie. Circulair design en co-creatie staan daarbij centraal", vertelt Julie Lietaer, derde generatie en verantwoordelijke voor aankoop en strategie bij ESG. Het 'ESG Green'-garen waarmee de HNST-jeans geweven wordt, is daar een concreet voorbeeld van.

ESG en Tom Duhoux van HNST werkten beiden met onderzoekscentrum Texperium, dat innoveert op het gebied van textielafval en -recyclage, toen ESG er hoorde van het ambitieuze plan van Tom Duhoux om de meest duurzame jeans ter wereld op de markt te brengen. ESG omarmde de uitdaging om gezamenlijk een garen te ontwikkelen dat geschikt zou zijn voor de HNST-jeanscollectie en spon die uit de 50% afgedankte jeans die HNST aanleverde en uit 50% Tencel®, dat gemaakt is van houtpulp.

POSITIEVE, INSPIRERENDE SAMENWERKING

De Henry van de Velde-jury vond de samenwerking tussen ESG en HNST een positief en inspirerend signaal dat de volledige waardeketen belangrijk is in het designproces. ESG is in de wolken met de award. "Dit kan helpen om andere bedrijven aan te sporen om dit soort co-creatie-opportuniteiten te omarmen. Want productiebedrijven kunnen leren van ontwerpers en start-ups, en omgekeerd", zegt Julie Lietaer.

Tom Duhoux, oprichter van HNST: "De negatieve impact van de kledingindustrie op mens en milieu is nauwelijks te overschatten. Ik wilde aantonen dat het perfect mogelijk is om oude jeans opnieuw hoogwaardig te recyclen tot

een nieuwe jeans, zonder compromissen op het vlak van kwaliteit. Dat een groot gedeelte van dit proces in Vlaanderen plaatsvindt, is uniek en biedt kansen voor de toekomst."

#HACKYOURJEANS

Via het #hackyourjeans-project, waarbij verschillende (student-)ontwerpers aan de slag gaan met het post-consumer recycled materiaal, en via publieke presentaties wil ESG het verhaal en het traject van inzameling tot productcreatie delen met het grote publiek. "We zijn vastberaden om consumenten bewust te maken van het concept 'circulaire economie' én willen aantonen dat ook upcycling tot hoogwaardige textieloplossingen mogelijk is voor afgedragen kleding", vertelt Julie Lietaer.

In de Kiosk op de Grote Markt in Kortrijk stelt ESG deze maand daarom #hackyourjeans voor. De verschillende stappen van de circulaire keten worden er gevisualiseerd: van oude jeans tot 3 nieuwe producten. Naast de HNST-jeanscollectie gaat het ook om ANNA, een circulaire sneaker ontwikkeld door ESG in samenwerking met CREAX, en Towel2, een handdoek van badlinnenproducent Clarysse uit Pittem die voor 40% bestaat uit gerecycleerde jeans.

OVER EUROPEAN SPINNING GROUP`

European Spinning Group (ESG) is een familiale textielgroep, gelegen in Spiere-Helkijn, actief in de productie en distributie van textielgaren voor diverse toepassingen binnen interieur-, kledij en technisch textiel. Haar focus is om samen met haar partners innovatieve garens te ontwikkelen en te produceren voor een duurzame, performante en creatieve textielwereld. Recent lanceerde ze haar circulaire garencollectie 'ESG Green' op basis van geüpcycled katoen en denim, dat voor verschillende circulaire projecten ingezet wordt.

gerecycleerd denim lont garen en stof op hout achtergrond.jpg
Henry van de velde award.jpg
spinproces gerecycleerde denim.jpg
model met hnst jeans broek en model met hnst salopet uit gerecycleerd denim.jpg